Google tag

09 April 2023

Archangels - by Ion Agârbiceanu /an excerpt/


III /excerpt/

or opt at BOOK INVENTORY  

...

Йеротей замълча, наведе глава и само от време на време поглеждаше встрани. Мълчеше и Василе. Той с удоволствие крачеше по пътя. Птици чуруликаха по клоните на дърветата, дрозд пееше на една малка поляна.

Тъй вървяха те доста дълго: работникът отпред, младият собственик отзад; когато изведнъж Йеротей обърна към семинариста тъпото си лице.

- Видя ли? – попита той и продължи напред.

Василе Мурешану достигна работника и закрачи до него.

- Какво?

- Гората! – въздъхна Йеротей.

- Че какво й е, на гората? - попита Василе.






        


Но колкото и да се стараеше, не извади нито дума повече от Йеротей. Тогава Василе започна да гадае: какво искаше да каже работникът. Йеротей сега крачеше редом с конете, понякога ласкаво ги побутваше и потупваше с грубата си длан по гърбината. А гората около тях сякаш бе пораснала – могъщи букове-великани опираха направо в небето и нарядко, нарядко, в просторните им корони се промъкваше синева. Но долу в ниското гората беше доста рехава, а надалеч се виждаха бляскавите й белостволи колони, които понякога се подреждаха в редица, като гигантски свещи. Склонът ставаше все по-стръмен, но непоколебимият покой на древната гора държеше под контрол - така изглеждаше – коварството на планинския път, вливайки в душата спокойна увереност. Вървейки по хлъзгавата пътека отстрани на междуселския път, семинаристът си спомни, че всеки път след лятната ваканция, напускайки дома си с притеснено сърце, той намираше покой и радост, благодарение на тази гора. Раздялата с дома винаги бе трудна за Василе; като наближеше първи септември, той неволно започваше да копнее и дори като ученик в шести и седми клас за свой срамне можеше да сдържи сълзите си, когато на прощаване целуваше ръка на родителите си. Целият път чак до тази гора му се струваше като пътя към Голгота. Обикновено мълчеше и разпускаше душата си само с въздишки. Но след като влезеше в гората, на която никога не преставаше да се възхищава, и самият той без да знае защо, Василе постепенно се успокояваше, въздишаше все по-малко, мислите в главата му се проясняваха, решителността в душата му крепнеше. И макар че под сянката на тези огромни дървета и да нямаше нищо друго освен тишина и спокойствие, у Василе Мурешану винаги оставаше чувството, че е пил от извора на живот и сила. И това чувство не го напускаше чак до гимназията, че и по-дълго понякога. Отдавна знаеше, че чрез пътя от Велен до града непременно ще се прилепи към чудотворния извор. Неведнъж му се струваше, че невидим приятел го чака посред пътя и му дарува воля и сила. Не си даваше сметка каква промяна се случваше в него и знаеше само, че щом се озове в гъстата, напоена с аромати горска сянка, ще погледне с широко отворени омагьосани очи високите бели колони, които леко жужаха иззад люлеещите се вършини, изнесени високо в небето. Пътят започваше да изсветлява и вече ставаше различен: на устните му разцъфваше усмивка, сърцето му започваше да пее.

...                                            /"Архангели", Йон Агърбичану/



________________

П.П. Ако се случи това да са последните ми думи, поне са поетични! Владимир

П.П.П. Мишо:

"Ако някога стана писател - както Вики -
ще запиша този ден, - както казва тя -
'да имам нещо хубаво за четене, когато ми се доплаче'..." -
Георги Мишев, 
сер. 'Сламено сираче',
'Не падай духом' еп. 5,
1999 г. /БНТ/

No comments:

Post a Comment

To comment you MUST be
a Google account user