Google tag

03 June 2023

Letter 235 [BG] - Hieromonk Seraphim Rose - Step One in any kind of Spiritual Life

 



                     

Letters 1976-61                 /                 1982-1977



235.

 

10/23 август 1976 г.
Архидякон Лорънс

Скъпи брате в Христа, Николае,

Поздрави в нашия Господ Иисус Христос. Благодаря за писмото Ви . Оценявам сериозността на това, което сте написали, и ще отговоря със същата сериозност.

Преди всичко трябва да Ви кажа, че доколкото ни е известно, днес няма старци, т.е. истински богоносни старци (в духа на Оптинските старци), които биха могли да Ви ръководят не със собствената си мъдрост и разбиране на светите отци, а с просвещението на Светия Дух. Този вид напътствие не е дадено на нашето време – и честно казано, ние в своята слабост, корупция и грехове не го заслужаваме.



На нашето време е даден по-смирен вид духовен живот, който епископ Игнатий Брянчанинов в отличната си книга "Арената" (имате ли я?) нарича "живот по съвет", т.е. живот според Божиите заповеди, научени в Свещеното Писание и от светите отци и подпомогнат от презрените и по-опитните. "Старецът" може да дава команди; но "съветникът" дава съвети, които трябва да проверите в опит.

Не познаваме никого по-специално, който би бил особено способен да Ви посъветва на английски език. Ако това наистина е необходимо за Вас, Бог ще Ви го изпрати в Свое време, според Вашата вяра и нужда, и без да предприемате твърде умишлено търсене на такъв.

Тъй като ми писахте, ще се осмеля да Ви предложа с една-две думи общи съвети, основани на това, което казахте в писмата си, извлечени от опита на нашата малка монашеска общност и нашия прочит на светите отци.

(1) Научете се преди всичко да бъдете в мир с духовната ситуация, която ви е дадена, и да се възползвате максимално от нея. Ако ситуацията Ви е духовно безплодна, не позволявайте това да Ви обезкуражи, но работете още по-усилено върху това, което сами можете да направите за духовния си живот. Вече е нещо много важно да имате достъп до тайнствата и редовни църковни служби. Освен това редовно трябва да четете сутрешни и вечерни молитви със семейството си, както и духовни четива – всичко това според силата и възможностите Ви, предоставени от обстоятелствата.

(2) Сред духовните писания трябва да прочетете особено тези, адресирани до хора, живеещи в света, или които дават "АБВ"-то на духовния живот – като "Моят живот в Христа" на Свети Йоан Кронщадски, "Невидимата война" на Свети Никодим, Житията на светците изобщо и "Арената" на епископ Игнатий Брянчанинов (тази книга, макар и адресирана до послушниците,  е подходяща и за миряни, доколкото дава като цяло "АБВ"-то на духовния живот, приложимо към съвремието.)

(3) За да подпомогнете духовното си израстване и да си напомняте за духовните истини, би било добре да си водите дневник (твърдо подвързаните тефтери за "записи", продавани в канцеларски магазини, са добри), който да включва откъси от писанията на духовни книги, които намирате за особено ценни или приложими за вас, а може би и Ваши собствени коментари, вдъхновени от Вашето четене и размисъл,  включително кратки коментари за собствените Ви недостатъци, които следва да коригирате. Свети Йоан Кронщадски намирал това за особено ценно, както може да се види в неговата Живот в Христа.

(4) Не критикувайте и не съдете другите хора – гледайте на всички останали като на ангели, оправдавайте техните грешки и слабости и осъждайте само себе си като най-лошия грешник. Това е първата стъпка във всеки вид духовен живот.

Предлагам това като някаква помощ за Вас. Ще се радвам да се опитам да отговоря на всички конкретни въпроси, които може да имате, особено за учението на светите отци, почти до всички от които имаме достъп в рускоезичните издания.

Молете се за молитвениците си.

 

С любов в Христа,
Серафим, монах


No comments:

Post a Comment

To comment you MUST be
a Google account user