Google tag

11 March 2014

(the comments by a blogger who re-posted) Няма нищо по-добро от чистата съвест





(Коментарите на един блогър, който е ре-постнал)



 margin alt.
Превод от РУСКИ



            Сега след като видях съобщението от главата на нашата църква (РЦЗП) владика Агатангел, желанието ми за мир и нежеланието ми за война за "интересите на Русия", не само в Крим, но най-вече там – укрепена и се утвърди.

            Война не ни е нужна! Война не е нужна на никого измежду здравите и нормални хора, независимо към коя нация принадлежат. Руски люде, както тези които не искат война, така и онези които я искат, които в душите си са се уподобили на безумци, обезумели "кремлебеси" [(звучи като) демони от Кремъл] – всички вий трябва да знаете, че от нея никой не ще спечели. Погледнете Чечня или Грузия – на войните, които са бивали там. Това не ви ли е достатъчно?... Вие какво спечелихте? А какво са спечелили техните устроители, тези, които са ги започнали? Погледнете в каква положение сте вие, и в какво – те...

            Така че, какво ви подбужда да желаете смърт на другите? Какви логически доводи ще приведете в оправдание на насилието? "Опазване на държавата"... Или увеличението й? Но нали не сте вие, които я владеете, вие нямате почти никакви права в нея, и благодарение на вашето снизхождение към управляващите ви злодеи, те [тези права] остават все по-малко и по-малко. Невъзможно е да не забележите това. Следователно, не трябва да я наричаме държава в прекия смисъл на думата, [а] по-скоро някаква разновидност на затвор. И, значи, какво ви засяга това колко ще спечели от поредната си авантюра началникът на лагера? За вас от това ще има ли някаква полза?

            Така че, какво ви подбужда да желаете война? Нима има някаква по-висша ценност за човечеството от живота му? Ако няма живот, то няма нужда от нищо, длъжни сте да разбирате това. Така че замислете се какъв би бил животът след успеха на вашите врагове, които ви бутат към кръвопролитие!? Времето, прекарано под тяхната ПОГОНЯЛОВЫМ [погнуса?] не ви ли е научило [на нещо], и готови ли сте да забравите опита от своя живот?

            За кой ли път се обръщам към всички. Престанете със своята гордост. Обърнете се към Христа. Смирете своите несъвършени желания, и отворете умосърдечните си очи в чистотата и въззрението на Истината, останете доколкото е възможно в съзерцание на Истината, на Неговата любов – при това, със сляпо зрение не ще видите надигащата се беда, и не ще видите грешките на своите неправилни и неправедни действия. Никого не обвинявам, никого не искам да заставя, Боже опази да се надсмея над незнаещите – искам само да ви напомня за това, за да останете човешки същества, Божии чеда, а не синове на дявола. Сега се решава въпросът не за държавните граници, а за спасението на душите. Ненавистта не е естествена за човека – това състояние е порок от първородния грях, предизвикало изкривяване на духовната нагласа вследствие на духовните поражения и измененията, а сегашният (продължаващ) пост, съществуват за очистване от тази създала се сквернота.

            Бъдете първи да проявите добра воля, да се окажете благородни, [и] Господ ще ви го зачете, както и всички добродетели не забравя. Няма нищо по-добро от чистата съвест. Само да знаехте кога Съдията ще ви призове при Себе Си, то не въздаяние зло за зло, а душевна чистота ще пожелае да види Той...

            Нека никой да не се смущава от нищо, което е сега. Към несправедлива война за чужди интереси, точно както и при предишните случаи, към нова война ви тласкат тези, които нямат вече какво да губят – но вие сте други, знайте го. Вие все още имате избор! Вие имате нещото, което тези подпалвачи нямат, източника на вашите ежедневни неприятности. Дори не си и представяте какво голямо богатство обладавате. Бесовете са много по-хитри от вас, но те нямат избор, а вие имате!...

            Смири страстите си, иначе напразно ще просите Бога за милост към себе си. Великият пост не за война съществува. Не нарушавайте поста с война. Мир вам и на света [желая] !


No comments:

Post a Comment

To comment you MUST be
a Google account user